Sadnice šljive

Bivša SFR Jugoslavija je bila najveći svjetski proizvožač šljive. Danas se takođe proizvodi u obilnim količinama na našim prostorima. Sadnice šljiva veoma dobro uspjevaju na brojnim podlogama, ali se najčešće kod nas kao i u svijetu one kaleme na sejanici Džanarike. Uspjeva na mnogim tipovima tla kao što su: plodno, suho, krečno i kamenito zemljište. One posebno bujno rastu i dobro rađaju, te iz godine u godinu obezbjeđuju sve veće doprinose.

Plod šljive je veoma ugodnog i osvježavajućeg okusa. Izuzetno je sočan. Sljiva je pronađena u Sjedinjenim Američkim državama i s vremenom se je prošrila u puno Evropskih zemalja. Posebno dobar ukus imaju dženarike, jedna od najstarijih sorti šljiva. Dženarika je šljiva koja je najzastupljenija na Fruškoj Gori, a prije skoro 1.000 godina je bila najzastupljenija vrsta šljive na čitavom svijetu. Njena velika prednost je činjenica da se izuzetno dobro prilagođava svim vrstama zemljišta kao i lokalnim klimatskim uslovima. Iako je odporna na visoke i niske temperature, često kasni proljećni mrazevi unište pupoljke.

Lako se razmnožava (sa sjemenom) te joj za razmnožavanje nisu potrebni posebni uslovi. Zastupljena je na raznim prostorima počevši od srednje Azije pa sve do južne Evrope.

Kod nas, kao podloga za sadnice šljive se obično koristi sejanac džanarike. Ovo podloga daje veliku bujnost proizvoda i veliku heterogenost sadnica što je njen nedostatak. Da bi se postigla ujednačenost sadnica koristi se vegetativno razmnožene podloge, ali to je kod nas rijetkost da se koriste vegetativno razmnožene dženarke. Takođe se koriste i druge podloge koje su ne ispitane te se ne mogu preporučiti za veliku upotrebu. To su: Istara, MRs, ferciana i druge.

Naše sadnice šljiva koje nudimo su:

- Stenlej (džanarika) sorta je nastala u Sjedinjenim Američkim državama, a kod nas se pojavila 1956 godine.Najviše se gaji na prostoru BiH. Veoma rano rađa, ali sazrijeva polovinom avgusta. Koristi se za pravljenja rakije, može se sušiti, takođe se jede u svježem stanju,...

- Čač. rodna (džanarika) nastala je u Čačku. Službeno je zaštićena 1991. godine. Veoma dobro rađa i koristi se za mnoge oblike prerade. Najčešće se suši te se jede, takođe se može koristiti za ishranu i u svježem stanju.

- Čač. ljepotica (džanarika) nastala je 1961. takođe u Čačku. Sazrijeva relativno rano, krajem jula ili početkom avgusta. Dobro rađa, a prve prinose donosi nakon 2-3 godine starosti.

- Čačanka najbolja

- Felicia
- Helena
- Aženka
- Valjevka
- Prezident
- Rutgešteter

Šljiva Falicia grose