Proizvodnja sadnica

Proizvodnja naših voćnih sadnica odvija se na rasadniku koji zauzima 4 hektara na Lijevč polju. Ovdje godišnje proizvedemo više od 100.000 sadnica voća svake godine. Vremenski period proizvodnje sadnica voća traje najmanje godinu dana pa sve do 3 godine. Plemke naših voćnih sadnica se uzimaju u kontrolisanim matičnim nasadima.  

Sve jednogodišnje sadnice je moguće proizvesti kopuliranjem plemke na podlogu koja mora imati veoma dobro razvijen korijenov sistem i koja mora biti debela približne debljine kao i plemka. Obično podloga je debela od 7 do 9 mm kao i plemka da bi kopulacija bila savršena. Poslije toga kopulanti se sade u rasadnik te se njeguju do trenutka kada su spremni za prodaju. Onda se plasiraju na tržište i prodaju.

Za razliku od jednogodišnjih sadnica, dugogodišnje sadnice nastaju sadnjom podloge u rasadniku na stalno mjesto. U ljeto te godine kada je posađena, podloga se veoma dobro razvije i onda se izvadi okulacija na spavajući pup. Nakon toga okulant se razvija još godinu dana nakon čega se iz okuliranog pupa razvije voćna sadnica visine od 120 cm pa na dalje. Kao i svo ostalo drveće, sadnice krajem septembra odbacuju listove, te se vade iz rasadnika.

Sve naše sadnice nakon proizvodnje se prvo sortiraju pa se pakuju u buntove po 10 sadnica. Tada su one spremne za prodaju. Korjen sadnice se veže u pakovanje napunjen vlažnim pjeskom koje sprečava gubljenje vode i drugih svojstava sadnica koje čine njenu kvalitetu. Zbog toga korisnik dobija kvalitetnu sadnicu spremnu za sađenje na njegovom posjedu.

Proizvodimo takođe i razne sorte raznih vrsta sarnica tako da posjedujemo po više desetina sorti jabuka, krušaka, šljiva, breskvi, nektarina, višanja i drugih sadnica te time Vam omogućavamo da dobijete sadnicu kakvu želite. Takođe osim uobičajenih vrsta voćki proizvodimo i neke rijetke vrste. Imamo veoma širok asortiman sadnica sa više od 100 najvažnijih sorti. Na svim sadnicama se vrši stroga kontrola čistoće i zdravstvenog stanja sadnica.